Viimeistään kaupan jauhelihahyllyjen ammottaessä tyhjyyttään moni kuluttaja huomaa, ettei kotimainen lihantuotanto olekaan itsestäänselvyys.
Me Göransilla valmistamme paljon tuotteita laadukkaasta suomalaisesta naudanlihasta (kuten suosituimman tuotteemme, kebabin) joten kärsimme yhtä lailla koko maan tasolla tuntuvasta naudanlihapulasta. Ratkaisuksi olemme kehittäneet uusia tuotteita, joissa hyödynnämme helpommin saatavia raaka-aineita. Yksi asia ei kuitenkaan muutu: hyvä maku.
Kotimaisen lihan saatavuus kriisissä
Monet suomalaiset lihantuottajat kamppailevat toiminnan kannattavuuden kanssa, ja osa on jo joutunut luopumaan tuotannosta. Kun tiloja sulkeutuu, myös teurastusmäärät pienenevät. Tämä tarkoittaa, että kotimaisen lihan saaminen käy tulevaisuudessa yhä hankalammaksi.
”Kotimaisen ruoantuotannon turvaaminen on todella tärkeää. Sen on varmasti moni ymmärtänyt jo pandemian ja Ukrainan sodan myötä. Mutta koko ketjun täytyy muuttaa asennettaan. Jos tuottajat eivät saa reilua hintaa suomalaisesta lihasta, meillä ei pian ole lainkaan tuottajia jäljellä. Tämä on iso haaste koko elintarvikealalle”, sanoo Göransin toimitusjohtaja Evert Granholm.
Uutta makua lihojen yhdistelmällä
Naudanlihan niukkuus on saanut meidät etsimään uusia ratkaisuja. Yksi niistä on Suomikebab: kotimaisesta lihasta valmistettu kebab, jossa on 55 % porsasta ja 45 % nautaa.
”Idea syntyi suosituimmasta jauhelihastamme, joka on sekoitus porsaan- ja naudanlihaa. Suomikebab on grillattu ja irtopakastettu samaan tapaan kuin muutkin kebabimme”, kertoo Göransin myyntipäällikkö Magnus Bergroth.
Görans valmistaa myös kebabia ja muita tuotteita broilerista. Broilerituotteet tarjoavat hyvän vaihtoehdon, jos naudanlihatuotteiden saatavuudessa tulee katkoksia.
Hybridijauheliha – lihaa ja kasviproteiinia yhdessä
Niin kutsutut “hybridituotteet” tarjoavat toisen tavan vastata naudanlihapulaan. Samalla ne tarjoavat kasvipohjaisia vaihtoehtoja niille, jotka haluavat vähentää lihansyöntiään. Syksyllä 2025 lanseeraamme innovatiivisen hybridijauhelihan, jossa yhdistyy naudanliha ja kasviproteiini.
”Hybridijauheliha on esimerkki siitä, miten Görans uudistuu ja sopeutuu muuttuviin olosuhteisiin mausta tinkimättä. Kun yhdistämme laadukasta lihaa ja kasviproteiinia, lopputuloksena on tasapainoinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto tulevaisuuden ruokapöytiin”, Magnus Bergroth sanoo.