Senast när butikshyllan gapar tom där paketen med nötmalet brukar ligga inser konsumenterna att inhemsk köttproduktion inte är någon självklarhet. Eftersom vi på Görans tillverkar många produkter av högklassigt finskt nötkött, bland annat vår mest populära kebab, drabbas vi också av bristen på nötkött i Finland. Vi har löst situationen genom att utveckla nya produkter med alternativa råvaror som är lättare att få tag på, utan att pruta på den goda smaken.
Missnöjda köttproducenter är ett stort orosmoln på den finländska himlen. Många kämpar med lönsamheten – och ger upp. Ju fler gårdar som avslutar sin verksamhet, desto mindre blir slaktantalet vilket betyder att det lär bli ännu svårare att få tag i inhemskt kött framöver.
“Det är viktigt att trygga inhemsk livsmedelsproduktion, det tror jag att de flesta har insett redan i och med pandemin och kriget i Ukraina. Men det här kräver en attitydförändring genom hela kedjan. Om producenterna inte får ett rimligt pris för inhemskt kött så har vi snart inga köttproducenter kvar i Finland. Det här är verkligen en stor utmaning för livsmedelsbranschen”, säger Evert Granholm, verkställande direktör för Görans.
Mix med andra köttråvaror
Bristen på nötkött har fått oss på Görans att tänka i nya banor, och utforska alternativa råvaror som kunde ersätta en del av nötköttet i våra produkter.
“Från den mest sålda maletköttprodukten gris-nöt fick vi idén till vårt senaste tillskott i kebabfamiljen, Suomikebab. Som namnet antyder använder vi finskt kött, 55 procent gris och 45 procent nöt. Produkten är grillad och lösfryst på samma sätt som våra andra kebabprodukter”, berättar Magnus Bergroth, Sales Manager på Görans.
Magnus påpekar att Görans också tillverkar även kebab och andra smakrika produkter av finskt kycklingkött. Kycklingprodukterna är ett bra alternativ om det skulle uppstå leveransstopp för nötköttsprodukterna.
Hybridmaletkött med växtbaserade proteiner
Hybridprodukter är ett annat sätt att tackla nötköttsbristen och samtidigt erbjuda växtbaserade alternativ till dem som vill minska sin köttkonsumtion. Hösten 2025 lanserar vi Görans hybridmaletkött – en innovativ produkt som kombinerar nötkött med växtbaserade proteiner.
“Hybridmaletkött är ett exempel på hur vi på Görans tänker framåt och anpassar oss till de nya förutsättningarna, samtidigt som vi inte kompromissar med smaken som våra kunder älskar. Genom att använda växtbaserade alternativ tillsammans med våra kvalitativa köttprodukter, erbjuder vi ett balanserat och miljövänligt alternativ för framtiden”, säger Magnus Bergroth.