Alerten keskuskeittiössä Pietarsaaressa käy vilske, kun siellä valmistetaan neljää ruokalajia samaan aikaan. Yksi niistä on kebabkiusaus, jota valmistetaan 4200 annosta koululaisille, sairaalapotilaille ja lähialueen palvelutalojen asukkaille. Kiusaus valmistetaan Göransin irtopakastetusta kebabista. Alerte käyttää sitä suurkeittiöissään mm. pienemmän valmistushävikin vuoksi.
Kun astumme keittiöön kello 8.00, meitä tervehtivät pyörillä kulkevat jääkaapit, joita lastataan kuorma-autoon, ja niiden takana näemme kylmäsekoitusvuokia matkalla kylmähuoneeseen. Kebabkiusaukset kuljetetaan paistamattomina, jotta ne voidaan myöhemmin paistaa määränpäässä, jolloin ruokasaliin leviää samalla ihana tuoksu ennen ruokailua. Keittiön perällä henkilökunta sekoittaa suuria kattiloita.
”Lautasilla tarjoiltavat annokset paistamme valmiiksi täällä, ja ne vain lämmitetään paikan päällä. Tänään teemme 890 kiloa kebabkiusausta, jota varten olen hankkinut 192 kiloa kebabia,”
– Kenneth Finholm, Alerten keittiöpäällikkö ja vastaava työnjohtaja.
Sari Vaskivuo sekoittaa ainesosia ja mausteita kebabkiusaukseen.
Miksi Alerte valitsi Göransin raaka-ainetoimittajaksi
Alerte on käyttänyt Göransin tuotteita jo vuosia. Tällä hetkellä tilataan säännöllisesti kebablastuja, grillattuja ja irtopakastettuja kananreisiviipaleita sekä naudan- ja kananlihapullia erilaisiin ruokiin. Ja tietysti Göransin kebabkastiketta, jota sekä sekoitetaan kebabkiusaukseen että tarjotaan erikseen, koska osa syöjistä ei saa siitä tarpeekseen.
Kysyttäessä, miksi Alerte on valinnut juuri Göransin, Kennethillä on useita vastauksia.
”Parasta Göransin tuotteissa on valmistushävikin väheneminen. Irtopakastetulla kebabilla on erittäin helppo laskea tarvittavat määrät, ja näin voimme valmistaa juuri oikean määrän kutakin ruokalajia.”
Kenneth Finholm on Alerten ruokahuoltopäällikkö ja vastaava työnjohtaja Pietarsaaressa. Hän työskentelee valmistuskeittiössä Oxhamnsin koulussa, jossa Göransin tuotteita käytetään säännöllisesti useissa eri ruokalajeissa, jotka valmistetaan cook and chill -menetelmällä.
”Göransin tuotteissa on vähän lisäaineita, kuten soijaa tai lesitiinejä, mikä tekee niistä sopivia useimmille erityisruokavalioille. Tämä tarkoittaa, että meidän ei tarvitse valmistaa useita variaatioita yhdestä ruokalajista, mikä säästää aikaa keittiössä.”
Luotettava toimittaja ja hyvä palvelu
Raaka-aineiden hankinnassa Alerte suosii korkealaatuisia, kotimaisia raaka-aineita ja suomalaista, mieluiten mahdollisimman lähellä tuotettua lihaa. Suurin osa raaka-aineista on sous vide -tuotteita eli puolivalmisteita. Ainoastaan lihamurekkeeseen Kenneth Finholm tilaa tuoretta lihaa.
”Puolivalmisteet yksinkertaistavat prosesseja keittiössä merkittävästi, kun meidän ei tarvitse tehdä kaikkea alusta asti. Göransin tuotteet ovat kilpailukykyisiä hinnaltaan, ja niiden hinta-laatusuhde on erinomainen. Ja maku on hyvä, mikä on tärkeää!”
Yhteistyö Göransin kanssa on erittäin sujuvaa. Kenneth tarkistaa ruokalistan ja tilaa tarvitsemansa tuotteet hyvissä ajoin.
”Görans toimittaa tuotteet sovitusti suoraan ovelle. Joskus käy niin, että joku muu toimittaja ei pysty toimittamaan suunnitellusti. Silloin soitan Göransin Anton Hagmanille, ja ratkaisemme ongelman jollain toisella tuotteella. Hän on todellakin oikea mies oikealla paikalla,” Kenneth Finholm sanoo.
Ruoanlaitto cook and chill -menetelmällä
Alerte valmistaa ruokaa cook and chill -menetelmällä, mikä tarkoittaa, että ruoka valmistetaan perinteisellä tavalla ja jäähdytetään nopeasti 0–3 asteeseen.
”Ruoka pidetään jäähdytettynä, kunnes se lämmitetään ja tarjoillaan. Kylmäketju ei saa katketa kuljetuksen aikana, minkä vuoksi säilytämme ja toimitamme ruoan Scanboxeissa eli pyörillä kulkevissa jääkaapeissa, joiden lämpötila on aina 3 astetta.”
Valmistettua ruokaa saa säilyttää enintään viisi päivää, mukaan lukien valmistus- ja syöntipäivä. Koulujen osalta cook and chill -menetelmä tarkoittaa, että ruokaa valmistetaan vain 2–3 kertaa viikossa, ja se pidetään viileänä kouluissa.
Lilian Sjöbacka, Sari Vaskivuo, Elin Sjöbacka ja Anja Uusitalo käyttävät useita Göransin tuotteita resepteissä, joita he valmistavat suurtalouskeittiössä. Tällä hetkellä Alerte tilaa kebablastuja, grillattuja ja irtopakastettuja kananreisiviipaleita sekä naudan- ja kananlihapullia erilaisiin ruokalajeihin.
Hyvä suunnittelu ja hyvä yhteistyö
Tänä aamuna keittiössä on tavallista enemmän kiirettä henkilökunnan sairastapausten vuoksi, mutta se ei näy työn jäljessä. Ruokaa valmistetaan vaikuttavalla tehokkuudella, ja henkilökunta liikkuu sujuvasti keittiössä suurien vaunujen kanssa ilman, että he olisivat toistensa tiellä. Koko ajan tapahtuu paljon, mutta kaikki keskittyvät täysillä omaan työtehtäväänsä. Pikkuhiljaa keittiöön leviää ihana ruoan tuoksu, onnistumisen tuoksu.
”Minulla on osaava ja joustava henkilökunta, joka on valmis keksimään uusia ratkaisuja, jos asiat eivät mene suunnitellusti. Mikään ei parane stressaamalla, hyvällä yhteistyöllä sen sijaan pääsee pitkälle,” toteaa Kenneth Finholm.
Haluatko, että otamme yhteyttä sinuun?
"*" indicates required fields
Magnus Bergroth, Myyntipäällikkö
+358 40 702 8000
magnus@gorans.fi