Kebabfrestelse är en av fyra maträtter som tillreds samtidigt i Alertes centralkök i Jakobstad. Det blir 4200 portioner kebabfrestelse som kommer att serveras till skolbarn, sjukhuspatienter och klienter på serviceboenden i närregionen. Görans lösfrysta kebab är en ypperlig råvara i storköket av flera olika skäl, det minskade tillagningssvinnet är en viktig fördel för Alerte.
Det är livat i storköket när vi stiger in klockan 08.00. Vi möts av kylskåp på hjul som lastas in i en lastbil och bakom dem skymtar vi formar med kallblandning som rullas in i kylrummet. Det är kebabfrestelselse som ska transporteras ogräddad, för att småningom åka in i slutdestinationens ugn och sprida härlig doft i matsalen innan den blir uppslukad. Längst in i köket står personalen och rör om i stora grytor.
“De portioner som ska serveras på tallrik gräddar vi färdigt här hos oss, de värms bara upp på plats sedan. Vi gör 890 kilo kebabfrestelse här i dag, bara till den här rätten har jag köpt in 192 kilo kebab”
Kenneth Finholm , kökschef och ansvarig arbetsledare på Alerte.
Sari Vaskivuo rör ner ingredienser och kryddor till kebabfrestelsen.
Därför väljer Alerte Görans
Alerte har använt Görans produkter under många år. Just nu är det original kebabflarn, grillade och lösfrysta kycklinglårskivor samt köttbullar av nöt- och kyckling som Alerte regelbundet beställer till olika maträtter. Ja och så Görans kebabdressing förstås, som både rörs ner i kebabfrestelsen och serveras separat eftersom en del matgäster inte verkar få nog av den.
När jag frågar varför Alerte fortsätter välja Görans har Kenneth flera svar.
“Det bästa med Görans produkter är nog det minskade tillagningssvinnet. Med lösfryst kebab är det väldigt enkelt att räkna ut vilka mängder vi behöver, och tack vare det kan vi tillreda precis rätt antal kilo av en maträtt.”
Kenneth Finholm är kosthållschef och ansvarig arbetsledare för Alerte i Jakobstad. Han jobbar i tillredningsköket i Oxhamns skola där Görans produkter regelbundet används i flera olika rätter som tillagas enligt cook and chill-metoden.
“Görans produkter innehåller få tillsatser som exempelvis soja eller lecitiner, vilket gör att de passar även för de flesta specialdieter. Det betyder att vi inte behöver göra flera varianter av en maträtt, vilket sparar tid i köket.”
Säker leverantör och bra service
I upphandlingen om råvaror väljer Alerte högklassiga, inhemska råvaror och finskt kött, gärna så lokalproducerat som möjligt. De flesta råvaror som används är sous vide-produkter, alltså halvfabrikat. Det är egentligen bara till köttfärslimpan som Kenneth Finholm beställer färskt kött.
“Med halvfabrikat blir processerna i köket betydligt enklare, vi behöver inte göra allt från noll. Görans produkter har ett konkurrenskraftigt pris, förhållandet mellan pris och kvalitet är utmärkt. Och så är smaken god, det är ju viktigt!”
Samarbetet med Görans är mycket smidigt. Kenneth kollar matsedeln och beställer det han behöver i god tid.
“Görans levererar varorna till dörren enligt överenskommelse. Ibland händer det att någon annan leverantör inte kan leverera som planerat och då ringer jag Anton Hagman på Görans och så löser vi problemet med någon annan produkt. Han är verkligen rätt man på rätt plats”, säger Kenneth Finholm.
Matlagning enligt cook and chill-metoden
Alerte tillreder mat enligt cook and chill-metoden, vilket betyder att maten tillagas på traditionellt sätt för att sedan kylas ner snabbt till en temperatur på 0–3 plusgrader.
“Denna temperatur ska maten sedan hålla tills dagen den ska värmas upp och serveras. Kylprocessen får aldrig brytas i transporten, därför förvarar vi och levererar maten i Scanboxar, alltså kylskåp på hjul, där temperaturen alltid är 3 grader”.
Tillredd mat får förvaras i högst fem dagar, inklusive tillagnings- och konsumtionsdag. För skolornas del innebär cook and chill-metoden att maten görs bara 2–3 dagar i veckan istället för måndag-fredag och hålls nedkyld i skolorna.
Lilian Sjöbacka, Sari Vaskivuo, Elin Sjöbacka och Anja Uusitalo använder flera av Görans produkter i recepten som de tillreder i storköket. Just nu är det original kebabflarn, grillade och lösfrysta kycklinglårskivor samt köttbullar av nöt- och kyckling som Alerte beställer till olika maträtter.
Bra planering och god samarbetsvilja
Den här morgonen är ovanligt rörig med flera plötsliga sjukdomsfall i personalen, men det märks inte i köket. Maten tillreds med imponerande effektivitet och personalen lyckas röra sig smidigt i köket med stora vagnar utan att stå i vägen för varandra. Det händer mycket hela tiden, men alla har full fokus på sitt eget arbetsmoment. Småningom sprider sig en ljuvlig doft i köket, det är nog doften av framgång.
“Jag har kunnig och flexibel personal som är redo att tänka om ifall det inte blir som planerat. Ingenting blir bättre av att stressa, med god samarbetsvilja kommer man långt”, konstaterar Kenneth Finholm.
Vill du att vi kontaktar dig?
"*" indicates required fields
Magnus Bergroth, Sales Manager
+358 40 702 8000
magnus@gorans.fi