
Köttbullar med pepparsås, klyftpotatis och rostade rotsaker
4 personer
1 påse (500 g) Görans köttbullar som värms i ugnen
Pepparsås:
1 tsk svartpeppar, hel
1 tsk rosépeppar
1 tsk grönpeppar
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
1 dl vatten, + 2 msk
1 msk soja, ljus
1 msk kalvfond, konc
1 tsk majsstärkelse, Maizena
1 krm salt
Stöt pepparkornen i mortel.
Skala och finhacka löken.
Fräs pepparn i smör.
Tillsätt tomatpuré och lök och låt fräsa ytterligare ca 2 min.
Tillsätt grädde, vatten, soja och fond.
Sjud såsen utan lock ca 10 min.
Blanda majsstärkelsen med 2 msk vatten och rör ner i såsen.
Koka upp. Krydda med salt
Klyftpotatis:
ca 800 g bakpotatis
Matolja
salt och peppar
Tvätta och skär potatisen i klyftor och lägg i en ugnsform med olja och kryddor. Stek i ugn på 180 grader i ca 30 minuter.
Rostade rotsaker:
150 g morot
150 g kålrot
150 g palsternacka
100 g lök
Matolja
Salt och peppar
Torkad timjan
Skala och strimla rotsakerna och blanda ihop dem i en ugnsform och tillsätt lite matolja och kryddor och stek i ugn på ca 180 grader i ca 20 - 25 minuter.